Tipuri de acoperiș pentru proiectul tău

Tipuri de acoperiș pentru proiectul tău

Vrei să afli care e rețeta unui proiect dus la capăt cu succes? Desigur, totul începe alegerea potrivită a acoperișului! Pentru că știm cât de importantă este această etapă, specialiștii Cover Grup Construct ți-au pregătit o scurtă prezentare despre ce tipuri de acoperiș există. Cu aceste sfaturi, îți va fi mai ușor să iei cea mai bună decizie pentru proiectul tău:

Acoperișul în două ape

Este un model clasic de acoperiș înclinat, cu o formă triunghiulară formată de cei doi versanți, aspect ce permite scurgerea cu ușurință a apei de ploaie și a zăpezii. Acoperișul în două ape este ușor de realizat și nu necesită costuri prea mari. Ceea ce îl scoate din anonimat este posibilitatea amenajării unei mansarde.

Acoperiș cu o apă

Spre deosebire de acoperișul în două ape, acoperișul cu o apă se îndepărtează de aspectul clasic și înclină către un design modern. Are însă două dezavantaje majore: costurile ridicate de execuție și problemele în zonele cu vânturi puternice.

Acoperiș în patru ape

Acoperișul în patru ape este superior celui în două ape datorită celor 4 versanți care se unesc în partea de sus printr-o coamă orizontală, fapt ce îi oferă un plus de rezistență. Chiar dacă este mai complex și mult mai constisitor, acest tip de acoperiș este ideal pentru zonele cu vânturi și ninsori puternice, întrucât împiedică acumularea apei.

Acoperiș tip pantă frântă concavă

Asemănător celui în patru ape, acoperișul tip pantă frântă concavă este ideal pentru cei ce vor mai mult spațiu pentru amenajarea unei mansarde. Pe de altă parte, vine la pachet cu o serie de dezavantaje care necesită o atenție deosebită. Acest tip de acoperiș poate favoriza apariția mucegaiului din cauza acumulării prafului și a umezelii în unghiul format de planul înclinat și cel orizontal și, de asemenea, poate acumula multă zăpadă în porțiunea cu pantă mică.

Acoperiș de tip fluture

Recomandat locuințelor moderne, cu costuri mai mari pentru construcție și mentenanță, acoperișul de tip fluture are avantajul de a permite montarea panourilor solare pentru o alternativă prietenoasă cu mediul înconjurător. Dezavantajul său constă în posibilitatea apariției infiltrațiilor, din cauza excesului de apă, ceea ce îl face mai puțin recomandat în zonele cu ploi abundente.

Acoperiș cu pantă curbată

Acoperișul cu pantă curbată este complex, fiind recomandat pentru zonele cu precipitații și vânturi puternice. Acesta oferă clădirilor un design modern și unic, însă implică costuri mari pentru construcție și o serie de materiale speciale.

Acoperiș tip piramidă

Acest tip de acoperiș are patru versanți care se unesc în partea de sus, oferind o rezistență crescută în zonele cu vânturi puternice. Din lista de tipuri de acoperiș, un acoperiș tip piramidă este mai degrabă ideal pentru construcțiile de dimensiuni reduse: garaj, magazie. Totodată, este important de știut că poate implica costuri ridicate de execuție.

Acoperiș cu formă convexă

Este format din patru versanți dispuși câte doi pe fiecare latură a construcției, uniți în partea de jos, prin alte două laturi frânte. Acest tip de acoperiș este ideal pentru casele cu terasă și verande, oferind un spațiu suficient pentru amenajarea unei mansarde. Dezavantajul acestui tip de acoperiș sunt lateralele care pot ceda în cazul acumulării masive de zăpadă.

Acoperiș tip terasă

Folosit de obicei pentru blocurile de locuințe sau pentru clădirile industriale, acoperișul tip terasă este plat și oferă posibilitatea de amenajare a grădinilor sau a teraselor în aer liber. Chiar dacă este ușor de construit și are costuri reduse, suprafața sa plată nu este tocmai potrivită pentru zonele cu precipitații abundente, doar în cazul în care este prevăzut cu scurgeri și o hidroizolație realizată corespunzător.

Acoperiș verde

Acoperișurile verzi sunt ideale pentru un design sustenabil și pentru zonele cu precipitații abundente, întrucât pot reține până la 90% din ploaia din timpul verii. Acestea sunt alcătuite din pământ și vegetație, fiind instalate peste un sistem de membrane hidroizolante. Întrucât este un acoperiș complex, acoperișul verde necesită costuri mari de construcție.

Cu atâtea tipuri de acoperiș, alegerea unuia poate fi mai complicată decât pare. Însă dacă vei lua în calcul nevoile tale, zona în care locuiești, avantajele și dezavantajele fiecărui tipologii de acoperiș, vei putea găsi o soluție potrivită pentru proiectul tău.

Noi, echipa Cover Grup Construct, suntem din 2007 specialiști în acoperire și îți oferim nu doar cele mai bune sfaturi, ci și servicii de montaj și de garanție. Contactează-ne și povestește-ne despre proiectul tău!

Citește și: Cum alegi învelitoarea, în funcție de panta acoperișului? Sau proiectezi acoperișul în funcție de învelitoare?