Țigla ceramică – mai mult decât o învelitoare

Țigla ceramică – mai mult decât o învelitoare

Evoluția tehnologică a dus, în timp, la dezvoltarea unor învelitori care păstrează design-ul țiglei ceramice. Atât, însă. Țigla ceramică înseamnă tradiție, o legătură cu elementele primordiale ale naturii și un capitol important din evoluția umanității: momentul în care omul, care a înmagazinat știința de mii de ani în arta de a construi, de a proteja, a făcut din locuință un cămin, acoperindu-l cu Pământ, Apă și Foc. Ca atare, povestea și însemnătatea pe care țigla ceramică le duce în spate nu pot fi copiate. Cum nu pot fi replicate nici căldura și confortul unui astfel de acoperiș, alături de sunetul discret al picăturilor de ploaie care se lovesc de el.

Un acoperiș ceramic aduce oricărui edificiu un aspect natural și nobil, oferindu-i, în același timp, o mai bună fiabilitate de-a lungul anilor, poate chiar pentru generații întregi fără reparații, precum și o integrare mai bună în peisaj.

Țigla ceramică în România

În țara noastră, țigla ceramică are o istorie bogată, la care au contribuit în special coloniile grecești, orașele romane, bizantine și otomane din Dobrogea. De asemenea, la tradiția utilizării țiglei ceramice în construcții a contribuit și Transilvania, unde burgurile germane au fost dezvoltate peste o tradiție autohtonă milenară a arderii lutului, începând cu ceramica de Cucuteni. Este o moștenire rămasă încă vie, și astăzi având producători de țiglă ceramică. Cum ar fi fabrica Siceram din Sighișoara, cu o istorie de peste un secol, dar care respectă tradiții vechi de mii de ani, când pe aceste locuri argila se valorifica în cuptoare – descoperite ulterior de arheologi.

Ce avantaje aduce țigla ceramică

Fabricanții de țiglă ceramică fabrică această învelitoare, încă din trecut, astfel încât să obțină o bună eficiență, corelată cu climatul în care produsul este utilizat. De exemplu, formele tradiționale sunt diferite în spațiul mediteraneean față de cele din nordul Europei.

Dar ce avantaje aduce acest tip de țiglă? Ceramica are calități care nu pot fi produse de niciun alt material: coeficient excelent de transfer termic, o amortizare bună a zgomotelor de impact, o difuzie echilibrată a vaporilor de apă. Ea are însă și dezavantaje: greutatea și prețul. Dar dacă îți proiectezi acoperișul pentru acest tip de învelitoare, cu siguranță te vei bucura de un proiect aparte.