Tablă fălțuită sau tablă prefălțuită? Pe care s-o alegi pentru acoperișul tău?

Tablă fălțuită sau tablă prefălțuită? Pe care s-o alegi pentru acoperișul tău?

Tablă fălțuită sau tablă prefălțuită? Două produse similare, dar care știm că te-au pus pe gânduri în a face o alegere pentru acoperișul tău.

În cele ce urmează, îți vom povesti puțin despre acestea, sperând să îți oferim informațiile de care ai nevoie către următorul pas al proiectului tău.

Totul începe cu modul în care tabla fălțuită și tabla prefălțuită sunt pregătite înainte de instalare.

Tabla fălțuită: este formată din foi de tablă de oțel care sunt tăiate și fălțuite la fața locului, adică pe șantier. Fiecare foaie de tablă este măsurată și tăiată în funcție de dimensiunile necesare, iar apoi fălțuită pentru a crea un profil specific pentru acoperiș. Aceasta se realizează cu ajutorul uneltelor și tehnicilor adecvate pe șantier. Instalarea tablei fălțuite necesită muncă manuală și experiență în lucrul cu tabla.

Tabla fălțuită are un aspect mai tradițional și rustic, cu falțurile vizibile pe suprafața sa. Acest lucru poate conferi un aspect mai atrăgător pentru unele construcții și poate fi preferată în cazul unor proiecte de renovare sau pentru unele stiluri tradiționale. Din punct de vedere al costurilor, aceasta este o învelitoare mai accesibilă decât cealaltă variantă – tabla prefălțuită, despre care vom povesti în continuare.

Tabla prefălțuită: este fabricată într-o unitate de producție specializată. Procesul de prefălțuire se realizează înainte ca tabla să ajungă pe șantier, foile de tablă de oțel fiind tăiate și fălțuite în fabrică, utilizând mașini și echipamente speciale. Abia după acest proces ele sunt livrate pe șantier, într-o formă gata de instalare. De menționat este și că – un montaj tablă prefălțuită este mai rapid decât un montaj tablă fălțuită.

Atât tabla fălțuită, cât și tabla prefălțuită sunt materiale durabile și rezistente la intemperii. Ambele oferă protecție împotriva ploii, zăpezii, vântului și altor factori externi. Cu toate acestea, în general, tabla prefălțuită are o rezistență mai mare în comparație cu tabla fălțuită, datorită procesului de producție.

Considerăm că este important să menționăm că diferențele menționate pot varia în funcție de producător și de specificațiile exacte ale produselor respective. Prin urmare, este întotdeauna recomandat să consulți furnizorii sau specialiștii în construcții pentru a obține informații specifice și actualizate înainte de a lua o decizie.