Ce este de știut despre un sistem pluvial – jgheaburi și burlane
Atunci când ai în plan construcția sau renovarea acoperișului casei, unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont este alegerea unui sistem pluvial care să facă față celor mai exigente condiții meteorologice, și care să întregească aspectul de ansamblu al clădirii.
Jgheaburile au rolul de a capta și îndepărta atât apa pluvială, cât și pe cea rezultată din zăpada și gheața de pe acoperiș, pentru a menține fațadele curate. Acest rol nu poate fi îndeplinit dacă materialele din care este confecționat sistemul ar avea o calitate scăzută, iar etanșarea conexiunilor dintre piesele ce alcătuiesc sistemul nu este făcută corect.
Importanța unui sistem pluvial de calitate
Un acoperiș metalic de calitate este completat de un sistem pluvial pe măsură. Importanța ridicată a acestuia este evidențiată prin rolul său de colectare și direcţionare a apei de ploaie, astfel încât să nu permită apariția infiltraţiilor de apă la fundaţie, lucru care ar distruge întreaga construcție.
Jgheaburile și burlanele metalice sunt principalele piese ale unui sistem pluvial. Ele sunt expuse unor condiții meteorologice precum umiditate permanentă, intemperii și radiații UV. Pentru a evita apariția degradării în timp, sistemul pluvial trebuie să fie realizat din materiale de înaltă calitate, finisate pe măsură.
Oricare sistem pluvial are în componență o serie de elemente standard, precum: brățară jgheab, element de rigidizare jgheab, capac universal, cârlig jgheab, piesă prindere cârlig, colţar interior/exterior, piesă prea-plin, racord jgheab, pâlnie colectoare, cot burlan, prelungitor burlan, ramificaţie burlan, brăţară burlan, cot evacuare, element captare, mufă, racord canalizare, decantor pluvial, cot elastic, etc..
Ținând cont de numărul mare de elemente necesare pentru montarea unui sistem pluvial, se recomandă cumpărarea tuturor pieselor de la același producător, pentru o potrivire perfectă atât din punct de vedere al montării, cât și a calității, nuanței și rezistenței în timp.
Cât de mari trebuie să fie jgheaburile?
Un aspect care poate face diferența în evacuarea corectă și eficientă a apei pluviale este dimensiunea jgheaburilor. Acestea vin de obicei în trei dimensiuni – 5, 6 și 7 inchi. Cu cât este mai mare lățimea, cu atât mai multă apă poate fi evacuată. Desigur, dimensiunea jgheaburilor trebuie să fie în concordanță și cu dimensiunile și arhitectura clădirii, pentru un aspect armonios.
Jgheaburile pot fi realizate pe șantier (cunoscut sub numele de jgheab fără sudură) sau pot fi fabricate într-o fabrică și expediate pe amplasament (cunoscute sub numele de jgheaburi secționate).
Jgheaburile de ploaie secționate sunt fabricate în afara amplasamentului și de obicei vin în secțiuni de 8, 10 sau 12 metri lungime. Ele sunt lipite sau sudate, pentru a împiedica scurgerea apei între secțiuni.
Indiferent de anvergura proiectului pe care îl ai, nu uita că suntem la un contact distanță pentru a te ajuta cu orice informație, și totodată îți oferim consultanță gratuită în alegerea materialelor potrivite bugetului și proiectului tău.
Sursă foto: Sisteme Pluviale RainLine – Lindab România