Sageacul acoperișului. Tipologii și avantaje

Sageacul acoperișului. Tipologii și avantaje

Sageacul acoperișului este primul lucru pe care îl remarcăm privind o casă, demonstrând atenția proprietarului la detalii și un aspect îngrijit al edificiului. Acest element constructiv are un rol dublu – atât estetic, cât și practic, iar în continuare îți vom povesti despre tipologii și avantaje sageac.

Ce este sageacul?

Sageac – element component din sistemul de învelitoare, care închide și etanșează streașina, fiind prezent în cazul acoperișurilor în pantă, cu excepția celor fără streașină. El are, în plus, și un rol decorativ, contribuind la aspectul final al părții superioare al unei case.

Sageacul are două funcții importante, dar multiple avantaje:

  1. Estetic – este influențat de zona geografică în care se află casa, ori chiar viziunea arhitectului, putând fi decorat sau realizat în diverse moduri. El maschează și căpriorii, oferind un aspect vizual uniform, minimalist.
  2. Practic și tehnologic – închide planul șarpantei (adică structura acoperișului) și protejează de infiltrații, zăpadă, vânturi puternice și chiar minimizează pierderile de căldură. Totodată, sageacul protejează și pereții casei.

Sageacul metalic are, în plus față de sageacul din lemn, avantajul de a proteja streașina acarieni, insecte sau păsări, care tind să îți găsească mediul propice de a se dezvolta și să se stabilească pe suprafețe lemnoase.

Tipologii

Tradițional, sageacul se realizează din lemn tratat ignifug, împotriva radiațior UV și dăunătorilor. Lemnul folosit în acest scop este sub formă de lamele tip lambriu, dar prezintă câteva dezavantaje: trebuie întreținut periodic.

Chiar și în cazul acestui dezavantaj, lemnul rămâne de neegalat, dar în timp și-a găsit și înlocuitori pentru sageac.

O alternativă modernă pentru realizarea sageacului este PVC-ul, un material cu finisaj estetic, versatil și care nu necesită îngrijiri. Mai mult, pe piață se regăsesc o varietate de elemente prefabricate, cu garanție de până la 30 de ani, inclusiv perforate, contribuind astfel la ventilarea acoperișului.

Ultima opțiune de pe listă este… opțiunea #CoverGrupConstruct: sageacul din tablă fălțuită. Realizat din oțel cu profil perforat (ideal pentru ventilare), este o alegere excelentă, ușor de montat și întreținut, cu o rezistență mare în timp, împotriva dăunătorilor și intemperiilor. De asemenea, sageaecul din tablă fălțuită poate fi ales dintr-o mare varietate de culori, astfel încât să fie în armonie cu restul învelitorii.

Sperăm că informațiile prezentate în acest articol îți vor fi de folos, în alegerea acestui element al acoperișului proiectului tău. Și nu uita! Echipa noastră este la un click sau telefon distanță în a îți oferi ajutor pentru proiectul tău!

Spor la construit sau renovat!