Studiu de caz: Proiectul Masaryk – Povestea celui mai bine izolat acoperiș montat de echipa Cover Grup

Studiu de caz: Proiectul Masaryk – Povestea celui mai bine izolat acoperiș montat de echipa Cover Grup

Peste 300.000 metri pătrați de acoperiș montați până azi. Peste 11 ani de activitate. Un singur proiect de acoperire izolat într-un mod unic, care ne-a surprins încă de la solicitarea clientului. Pentru realizarea lui, au fost implicați cei mai mulți montatori din echipa noastră: 10. Este vorba despre proiectul “Masaryk”, mai precis restaurarea acoperișului unei locuințe monument din București.

Fiind vorba despre un monument, rezultatul trebuia să fie în concordanță cu design-ul autentic, să îl respecte întocmai și să redea strălucirea de odată a edificiului. Din acest motiv, soluția tehnică aleasă a fost o combinație de solzi metalici și tablă fălțuită, care îmbină armonios siguranța cu estetica, din portofoliul partenerilor de la Bel Profile.

Lucrarea, una dintre cele mai provocatoare din activitatea noastră, a fost începută în luna iunie 2017 și finalizată 2 luni mai târziu, în august, după mai multe etape, încheiate cu montarea a 600 de metri pătrați de acoperiș.

Proiectul Masaryk – Povestea celui mai bine izolat acoperiș montat de echipa Cover Grup

Înainte de toate, s-a realizat decopertarea acoperișului vechi. Aceasta a fost precedată de anumite reparații de dulgherie, necesare din cauza unor elemente vechi deteriorate.

Prima izolare, și cea mai des întâlnită de altfel în majoritatea proiectelor de acoperire, a fost realizata prin așternerea de vată bazaltică între căpriori, cu rol de protecție termică și fonică. Materialul reprezintă o alternativă nouă, inovativă și superioară clasicei vate minerale.

După realizarea izolației de bază, echipa noastră a instalat în premieră un al doilea strat de izolație pe astereală, compus din două straturi de panouri PIR cu grosimea de 6 centimetri.

Aceste panouri poliuretanice ocupă cea mai bună valoare de termoizolare dintre toate materialele cu acest scop și, în plus, oferă o mai bună rezistență la umiditate și nu îngreunează acoperișul, fiind foarte ușoare. Totodată, panourile PIR fac parte din clasa B de protecție ignifugă.

Ulterior montării stratului dublu de panouri PIR, au fost puse rigle de lemn și panouri OSB de exterior, folie anticondens, acestea reprezentând baza pe care a fost instalat acoperișul din tablă fălțuită și solzi metalici.

Una dintre cele mai mari provocări din activitatea Cover Grup 

Restaurarea acoperișului proiectului Masaryk a reprezentat una dintre cele mai mari provocări din istoria activității noastre. Având pereții pictați, și cu obiecte de mare valoare la interior, a fost necesar ca echipa de lucru delegată să le protejeze cu maximă atenție. Din acest motiv, la finalul fiecărei zile acoperișul era izolat cu folie, pentru a preîntâmpina infiltrarea apei ori intrarea prafului în edificiu. Aceasta a fost și una dintre cauzele pentru care la acest proiect au lucrat 9 dintre colegii noștri, pentru a ne asigura că procesul de lucru, unul foarte complex, este eficient și rapid.

Rezultatul?

Proiectul Masaryk a fost finalizat după câteva sute de ore, casa monument având în prezent strălucirea de odinioară care a consacrat-o. Datorită materialelor folosite în restaurarea acoperișului, proprietarii se vor bucura zeci de ani, și de acum înainte, de o protecție desăvârșită a edificiului.

“Cu toate că am fost documentați în ceea ce privește restaurarea acoperișului casei noastre, echipa Cover Grup a venit, încă de la început, cu completări pertinente și necesare, care ne-au oferit certitudinea că suntem pe mâini bune. Ne-a fost greu să luăm decizia de a demara schimbarea acoperișului, știind riscurile la care ne supunem, însă planificarea făcută de această echipă ne-a dat de înțeles că suntem feriți de problemele care pot apărea. În plus, ne-au înțeles îngrijorarea și au făcut tot ceea ce s-a putut pentru ca lucrurile să decurgă rapid, fără a afecta calitatea lucrării, alocând o echipă extinsă acestui proiect de restaurare”, au mărturisit ulterior proprietarii imobilului.

“Nimic nu ne bucură mai mult decât să redăm farmecul clădirilor vechi, încărcate de istorie și cu o arhitectură aparte, de care să se poată bucura și generațiile viitoare. Pe lângă asta, acest proiect de restaurare ne-a învățat multe lucruri. De la un mai bun management al lucrării, pentru a finaliza proiectul cât mai rapid, fără a-i afecta calitatea, și până la faptul că… niciodată nu există suficientă izolație pentru un acoperiș”, afirmă Florin Pană, fondatorul Cover Grup.