Proiectarea acoperișului pentru reducerea facturilor

Proiectarea acoperișului pentru reducerea facturilor

Poți reduce facturile cu încălzirea sau răcirea unei clădiri – rezidențiale sau comerciale, doar prin proiectarea corectă a unui acoperiș?

Răspunsul este Da!

Proiectarea acoperișului poate fi împărțită în două direcții:

  • Proiectarea unui acoperiș care să își îndeplinească rolul de bază: acela de a proteja de precipitații, soare și intemperii, cât și estetic.
  • Proiectarea unui acoperiș care, pe lângă rolul său de bază, să aducă un aport substanțial în reducerea facturilor.

Cu toate că suntem tentați să afirmăm că totul se rezumă la o mai bună izolație, lucrurile sunt ceva mai complexe și vom încerca să le explicăm, cât mai bine, în rândurile ce urmează.

Proiectarea acoperișului pentru reducerea facturilor se referă la utilizarea cât mai inteligentă a încălzirii și a răcirii pasive din mediul natural. Sunt 3 moduri prin care se poate face acest lucru:

  • Prin proiectarea unui acoperiș, încă de la momentul 0, gândit în funcție de condițiile din mediul în care clădirea se află.
  • Prin adăugarea de anexe acoperișului existent, cu același rol menționat anterior.
  • Printr-o izolare mai bună.

Proiectarea unui acoperiș, încă de la momentul 0, gândit în funcție de condițiile din mediul în care clădirea se află presupune ca ferestrele de mansardă și suprafețele vitrate să fie expuse soarelui din prima parte a zilei. Astfel, va fi absorbită cât mai multă căldură. La amiază însă, când soarele se află la intensitate maximă, trebuie ca el să bată pe o latură a acoperișului lipsită de orice suprafață vitrată.

Respectând aceste reguli, vom avea o locuință sau o clădire în care temperatura este stabilă și plăcută, atât iarna, cât și vara. Vom maximiza efectele generate de soare și vom aduce un aport de căldură la interior, dar vom proteja și de căldura excesivă, reducând astfel facturile atât cu încălzirea, cât și cu răcirea.

A doua variantă, de adăugare a unei anexe acoperișului existent, contribuie mai mult la ferirea caselor de căldura excesivă a amiezii, în cazul în care acestea au fost deja construite și nu s-a ținut cont de o amplasare avantajoasă.

Proiectarea acoperișului pentru reducerea facturilor presupune știință, recunoaștem. Însă una pe care am încercat să o explicăm cât mai bine, pentru a fi documentat atunci când vei începe construcția unui acoperiș, sau chiar îl vei renova pe cel existent. Pentru a face lucrurile însă mai ușoare, suntem la un contact distanță să te ajutăm. Acceptăm cu entuziasm orice provocare!

Sursă foto: mycarpentry.com.