Parazăpezi acoperiș. Accesoriul pe care nu îl vrei… până nu vine zăpada
Parazăpezi acoperiș. Recunoaște, au fost sau sunt ultimul lucru la care te gândești pentru acoperișul tău. Este firesc însă asta, sunt accesorii „mai puțin importante” decât sistemul pluvial, spre exemplu. Dar vitale pentru multe dintre tipurile de acoperișuri, mai ales în zonele în care iarna… ninge.
Iar acum că este iarnă, noi, cei de la Cover Grup Construct, vrem să îți vorbim despre ele – parazăpezi acoperiș. Chiar dacă, până acum, și în ultimii ani, iernile sunt relativ blânde, este bine să știi că, dacă vrei să ai un acoperiș durabil și care să nu creeze alte probleme care te-ar putea costa foarte mult, ai nevoie și de accesorii pentru zăpadă. Spunem ”pentru zăpadă” întrucât considerăm că aceasta ar trebui să ramână pe acoperiș și să nu pice pe un automobil, de exemplu, sau chiar mai mult, să nu creeze țurțuri care te-ar putea pune în pericol.
De aceea, vrem să îți povestim care sunt accesoriile care țin zăpada pe acoperiș. În funcție de tipul de învelitoare pe care ai ales-o pentru acoperișul tău, poți folosi opritoare de zăpadă sau sisteme de parazăpezi cu bare.
Opritoarele de zăpadă
Acestea sunt de mai multe tipuri, din punct de vedere al formei: opritoare tubulare, opritoare liniare, opritoare omega, tăietoare de zăpada, opritoare de tip grilaj sau ţigle de tip parazăpadă (în cazul ţiglelor de beton şi ceramică). Opritoarele au rolul de a ține zăpada pe casă, pentru a nu afecta sistemul pluvial sau a provoca accidente la căderea acesteia de pe casă. Au lungimea de doi metri și se fixează paralel cu streașina, iar dacă optezi pentru o șarpantă cu înclinație mare sau ești într-o zonă cu căderi abundente de zăpadă, vei monta mai multe rânduri de opritoare.
Sistemele de parazăpezi cu bare
Pentru toate acele tipuri de acoperișuri menționate mai sus există și varianta de parazăpezi cu bare. Ele previn alunecările masive de zăpadă de pe acoperiș. De asemenea, protejează sistemul de jgheaburi și burlane.
La Cover Grup Construct lucrăm cu sisteme de parazăpezi de la Lindab, produsul comercializat fiind denumit Lindab Protectline. Acesta a fost dezvoltat respectând normele în domeniu din Suedia și permite alunecarea succesivă a zăpezii și accesul pe acoperiș pentru întreținere. Lindab Protectline poate fi montat pe mai multe tipuri de învelitori: țigle metalice, tablă cutată, acoperiș făltuit, panouri sandwich, țiglă de beton, țiglă de argilă profilată sau solzi, șindrile, membrane.
Ceea ce e bine să reții este că și aceste accesorii ar trebui recomandate și montate de echipa care se va ocupa de construcția acoperișului tău.