Mituri ale acoperișurilor albe. Adevărate sau false?

Mituri ale acoperișurilor albe. Adevărate sau false?

Mituri ale acoperișurilor albe. Adevărate sau false? Încă de când a apărut posibilitatea ca învelitorile să fie produse într-o gamă largă de culori sau vopsite, au început să apară și argumentele pentru care albul aduce o mulțime de beneficii locuinței și chiar planetei pe care locuim.

  • Albul reflectă razele solare – mai multă răcoare vara.
  • Albul, utilizat la scară largă pentru acoperișuri și pavaje, combate încălzirea globală.

Ambele idei, avansate cu ani în urmă, par plauzibile. Căci da, albul reflectă razele solare. Dar aceste mituri ale acoperișurilor albe nu sunt adevărate, cel puțin nu în totalitate, și o să vă spunem și cum argumentează cercetătorii acest lucru.

Aduce un acoperiș alb mai multă răcoare vara? Da, în mod cert. Dar are și dezavantaje, potrivit National Center for Atmospheric Research. Cercetătorii organizației au concluzionat că efectele pozitive aduse vara de acoperișurile albe, cum ar fi cele din tablă fălțuită, sunt eliminate iarna, când casele sunt mai reci din cauza acestora. Astfel, este necesară mai multă energie pentru încălzirea locuințelor.

Combate albul, implementat la scară largă pentru acoperișuri și pavaje, încălzirea globală? Nu, ba chiar ar face mai mult rău, după cum arată Mark Jacobson, profesor de inginerie de mediu și civilă la Stanford. Alături de un alt coleg de breaslă, acesta a descoperit că, în timp ce se reduce temperatura din locuințe și de la sol, se evaporă mai puțină apă, fiind redusă astfel densitatea norilor. Consecințe? mai multe raze solare ajung la suprafața pământului, prin urmare… mai mult rău decât bine.

Cea mai bună soluție de acoperire care să contribuie la reducerea costurilor cu energia? Instalarea de panouri solare, sunt de părere specialiștii. Și acestea reduc costurile cu energia și ajută la protejarea mediului, dar și mențin temperatura din locuință mai joasă vara, deoarece absorb o mare parte din razele solare.

În concluzie, acoperișul alb nu este ca prințul călare pe cal alb. Și poate și cel din urmă are defecte. Ai nevoie de ajutor în alegerea unei soluții complete de acoperire pentru proiectul tău? Suntem la un contact distanță.

Sursă foto: pinterest.