Izolare acoperiș. Cum și de ce?

Izolare acoperiș. Cum și de ce?

Izolarea acoperișului este un pas important în construcția acestuia, întrucât funcționează ca un strat protector între construcție și acoperiș și are rolul de a crește performanța energetică a casei sau clădirii.

Pentru o izolare eficientă a acoperișului, din punct de vedere energetic, există mai multe posibilităţi: izolarea între căpriori, izolarea peste căpriori sau izolarea podului. Cu o izolaţie bună, aveți și pe timpul verii o protecţie bună împotriva căldurii. În plus, o izolare completă, care include și pereții clădirii, aduce o economie de energie cu până la 18%.

De aceea, vrem să îți povestim despre tipurile de izolație acoperiș și ce avantaje aduce fiecare. Unele izolații pot fi montate doar de specialiști, pe când altele pot fi montate și de o persoană fără experiență și îți vom spune care sunt acestea, însă noi recomandăm să ne scrii la office@cover-grup.ro, ca să punem la punct un plan complet de montare a acoperișului tău, cu tot cu izolație.

Izoarea acoperișului cu vată bazaltică

Vata bazaltică este un material popular, care a câștigat reputație de-a lungul timpului și poate fi montată și de un amator. Însă este necesar să ai echipament de protecție pentru a putea recurge pe cont propriu la izolarea acoperișului, mai exact mănuși, ochelari, salopetă și cască. Avantajele pe care aceasta le are, comparativ cu alte materiale, sunt nenumărate:

  • Reduce costurile de întreținere, datorită izolării termice;
  • Este ignifugă;
  • Izolează mai bine datorită densității mai mari;
  • Protejează fonic;

Ca să montezi vata minerală bazaltică, trebuie să urmezi mai mulți pași:

  1. Să tai plăcile de vată minerală la o dimensiune cu 3 cm mai mare decât distanța dintre căpriori;
  2. Să fixezi profilele metalice orizontale care susțin primul rând de vată bazaltică;
  3. Să montezi al doilea strat de vată minerală, care va acoperi și căpriorii;
  4. Să îndepărtezi surplusul de material cu cuțitul de vată.

Izolarea acoperișului realizată de profesioniști – cu spumă poliuretanică sau cu celuloză

Spuma poliuretanică are avantajul că poate fi montată pe orice tip de suprafață (lemn, metal, beton), astfel că se poate pune și pe acoperișurile vechi sau indiferent de înclinația acestuia. Cel mai mare avantaj pe care îl are este faptul că trebuie montată într-un singur strat și acoperă toate golurile care pot să apară între acoperiș și structura de rezistență. Dar este important de menționat că trebuie să fii asistat de un profesionist în acest demers.

Așa se întâmplă și în cazul izolării acoperișului cu celuloză, ai neapărat nevoie de un specialist care să facă acest lucru, pompând practic celuloza în spațiile dintre acoperiș și structura de rezistență. Acest lucru se realizează cu ajutorul unei ”ferestre” prin care se injectează materialul cu presiune. Avantajul acestui tip de material este faptul că este ecologic, se aplică rapid și izolează atât termic, cât și fonic.

Izolarea acoperișului cu polistiren

Acest material reprezintă cea mai ieftină variantă de izolare, dar nici avantajele nu sunt extraordinare, nefiind un izolator foarte bun. Totuși, dacă vrei să optezi pentru așa ceva, trebuie să știi că, în funcție de clima din România, vei avea nevoie de un strat de 15 cm de polistiren. Primul strat, montat între căpriori, va avea 10 cm, iar al doilea strat 5 cm.

Noi te încurajăm să optezi pentru izolarea acoperișului împreună cu o echipă formată din montatori profesioniști care, datorită experienței, vor finaliza proiectul mai repede, mai ușor și contribui la creșterea sustenabilității locuinței sau clădirii tale.