Cum îți alegi jgheaburi și burlane potrivite acoperișului tău
Nu mai durează mult până ce toamna își intră pe deplin în drepturi, motiv pentru care ne-am decis să discutăm puțin despre sistemul pluvial al acoperișului, mai precis despre jgheaburi și burlane. Aceste elemente sunt vitale în drenarea sigură și rapidă a apei de pe acoperiș, fie că vorbim despre apa rezultată în urma ploilor sau a zăpezilor. Pentru eficiență însă, buna durabilitate a învelitorii și evitarea infiltrațiilor, trebuie ținut cont de câteva aspecte, pe care le vom prezenta în continuare.
Primul sfat pe care specialiștii Cover Grup, cu peste 80.000 de metri liniari de jgheaburi și de burlane montați în cei 12 ani de activitate, se leagă de dimensionarea sistemului pluvial. Aceasta ar trebui să se facă, înainte de toate, în funcție de zona în care este amplasat proiectul. Apoi, dimensiunile minime de care se ține cont, în corelație cu suprafața acoperișului și volumul de apă ce trebuie colectat și evacuat sunt următoarele:
- Pentru o suprafață de cel mult 125 mp, pot fi montate jgheaburi cu lățimea de 125 mm și burlane cu diametrul de 87 mm;
- Pentru o suprafață între 125-200 mp, pot fi montate jgheaburi cu lățimea de 150 mm și burlane cu diametrul de 100 mm;
- Pentru suprafețele mai mari de 200 mp, pot fi folosite jgheaburi cu lățimea de 190 mm și burlane cu diametrul de 120 mm;
Mai este de menționat faptul că lungimea jgheaburilor coincide cu lungimea pereților construcției. În mod similar, aceasta determină și numărul de burlane, fiind recomandată montarea unuia la fiecare 10 metri lungime.
Alte aspecte de care trebuie ținut cont la montaj jgheaburi și burlane:
- jgheabul trebuie să depășească marginea acoperișului cu cel puțin o jumătate din diametrul său;
- jgheabul trebuie să fie montat puțin mai jos de linia acoperișului, astfel încât să nu oprească zăpada care alunecă în jos;
- panta jgheabului în direcția burlanului trebuie să aibă în jur de 3-5 mm/metru liniar;
- marginea interioară a jgheabului trebuie să fie mai înaltă cu 6-10 mm față de marginea exterioară;
Elementele unui sistem pluvial
Atunci când se alege sistemul pluvial, trebuie știut că acesta este alcătuit din următoarele elemente:
Cum se întreține corect sistemul pluvial
De-a lungul celor 12 ani de activitate, echipa Cover Grup Construct a fost solicitată, în numeroase rânduri, pentru înlocuire sistem pluvial sau refacere sistem pluvial. În multe dintre cazuri, aceste investiții nu erau necesare, din simplul fapt că sistemele pluviale existente aveau dimensiunile corecte. Nu fuseseră întreținute însă corect, motiv pentru care ne simțim datori să precizăm că:
- Sistemul pluvial se curăță în fiecare toamnă și primăvară de resturile vegetale. În caz contrar, apa rămasă în jgheaburi se poate infiltra în interiorul casei și produce pagube. Pentru a “scăpa” de această grijă suplimentară, poți instala protecții pentru jgheaburi, care nu permit pătrunderea acestor resturi.
Citește și: Curățirea de toamnă a jgheaburilor și burlanelor.
- Pe timpul iernii, zăpada din jgheaburi trebuie îndepărtată, pentru prevenirea gheții. Sau, o variantă care implică o investiție suplimentară, este instalarea de sisteme degivrare jgheaburi.
Sperăm ca sfaturile oferite să te ajute în luarea celor mai bune decizii pentru sistemul pluvial al acoperișului proiectului tău. Nu uita că echipa Cover Grup îți stă la dispoziție cu sfaturi potrivite, precum și cu oferte accesorii acoperiș și montaj. Trebuie doar să ne contactezi!