Ce trebuie să știi despre streașină, unul dintre cele mai importante elemente ale unui acoperiș

Ce trebuie să știi despre streașină, unul dintre cele mai importante elemente ale unui acoperiș

Ți-ai imaginat vreodată câte aspecte sunt de luat în considerare atunci când te apuci de construcția unei case? Îți spunem noi: Numai când vine vorba de acoperiș, trebuie să te gândești la o mulțime de detalii care vor face diferența între o casă durabilă și una în care va trebui să reinvestești constant.

De aceea,  astăzi vrem să îți povestim despre streașină – acest element al acoperișului care, metaforic vorbind, poate fi considerat echivalentul cozorocului unei pălării. Streașina este prelungirea acoperișului, dincolo de fațada casei, pe care se montează și accesoriile pentru acoperiș. Acest element aduce o mulțime de beneficii oricărui proiect, după cum urmează:

Oferă protecție împotriva ploii

Streașina are rolul de a proteja pereții exteriori împotriva ploii care, pe termen lung, se pot deteriora. Mucegaiul și igrasia pot să apară chiar și în interior, dacă ploile persistă și nu există o streașină care să îndepărteze și diminueze curgerea apei de ei.

Asigură protecție împotriva căldurii și razelor UV

Dacă pe noi ne deranjează acțiunea directă a soarelui pe față, iată că și casele sunt deranjate de acest lucru. Pereții acestora se supraîncălzesc la exterior, iar dacă nu sunt izolați foarte bine, căldura poate să intre și în interior. Dacă mergem și mai departe cu presupunerile vei afla că, ulterior expunerii îndelungate la razele solare și în urma unei ploi sau furtuni mai puternice, tencuiala casei se va scoroji sau crăpa.

Protecție împotriva murdăriei

Murdăria poate să apară în orice moment în care vântul aduce particule de praf și acestea se lipesc de pereții casei. De aceea, o streașină are rolul de a proteja pereții casei de intemperiile care pot să apară.

Protecția instalațiilor electrice și stratului termoizolator al pereților

Pereții pot să conțină fire electrice care, la rândul lor, pot să provoace scurtcircuite, dacă apa provenită de la ploi interacționează cu acestea. De asemenea stratul termoizolator va rezista mai mult timp în prezența unei streașini.

Cum se construiște o streașină eficientă?

În încheiere, un sfat de construcție a streașinii, de la echipa Cover Grup Construct: Cu cât clădirea este mai înaltă, cu atât streașina trebuie să fie mai lată. Însă după o înălțime de 2-3 etaje, se recomandă implementarea unor acoperișuri cascadate sau succesive, despre care vom discuta într-un articol viitor.

Cum se construiște o streașină eficientă? Pentru locuințe și clădirile de până la 2 etaje, se aplică un raport de 1 la 5.Astfel, dacă ai un perete de 5 metri înălţime, atunci distanţa între perete şi muchia acoperişului trebuie să fie de un metru. Lăţimea streaşinii se măsoară de la ultimul strat al peretelui până la marginea burlanului. Adică după ce ai termoizolat şi tencuit casa.

Totodată, de precizat este că, dacă streaşina calculată după raport este prea lată în raport cu grosimea ei, atunci se folosesc contravântuiri de susținere sau se crează o succesiune de streașini. Dacă este foarte lată, aşa cum se întâmplă în zonele montane, atunci se folosesc stâlpi de susţinere. Deseori, în situaţia în care se folosesc stâlpi, se amenajează şi un balcon pentru a investi eficient.

Așa că ține cont și de construcția streașinii pentru proiectul tău. Iar dacă ai întrebări sau nevoie de ajutor, noi suntem aici pentru tine, cu servicii de montaj acoperiș sau de reparații acoperiș, în toate etapele – de la consultanță la garanție a lucrării.