Ce trebuie să știi dacă îți dorești un acoperiș tablă fălțuită
Răspândită în Muntenia – imediat după Cel de-al Doilea Război Mondial, tabla plană este, indiscutabil, cea mai versatilă și fiabilă soluție de acoperire, cu o durată de viață de până la 100 de ani.
Chiar dacă, în general, alegerea finală a învelitorii este dictată de prețul acesteia și de inspirația “din vecini”, lucrurile ar trebui să fie însă diferite. De aceea, atunci când serviciile noastre sunt solicitate, recomandările pe care le oferim țin cont de mai mulți factori, printre care:
- Esteticul proiectului
- Ordinul regio-cultural în care este amplasat
- Obținerea unui rezultat cu cea mai mare durată de viață, în bugetul disponibil
Uneori, clienții fac research și achiziționează materiale în regim propriu, motiv pentru care am vrea să oferim câteva sfaturi de bază pentru achiziția de tablă fălțuită. Acestea vin în urma unor concluzii trase în cei 12 ani de activitate și a miilor de proiecte gestionate:
- Calitatea oțelului din care este realizată tabla fălțuită
- Calitatea stratului protectiv de zinc (trebuie să aibă minimum 275 de grame de Zinc/metru pătrat, cât și un strat de vopsea, pe ambele fețe).
- Mediul în care este amplasat proiectul.
Montaj acoperiș tablă fălțuită. Cum se face corect?
Un client ne-a întrebat, cândva: “Dar nu se aude ploaia cam tare pe tabla fălțuită”? Răspunsul nostru de atunci a fost că nu, dacă este instalată corespunzător. Și rămâne valabil în continuare:). Acest lucru presupune existența unui strat de 40 de centimetri termoizolant. Și, dacă tot am ajuns la acest subiect, vom încerca să sintetizăm ce înseamnă un montaj tablă fălțuită realizat corect.
- Înainte de toate, trebuie cunoscut faptul că panta minimă pentru montaj tablă fălțuită este 3°-4° (5,5-7%).
- Asigurarea unui suport de montaj adecvat, din scândură, astfel încât tabla fălțuită să nu se deformeze în timp, de la solicitările mecanice și încărcări.
- Este obligatorie existența unui strat de aer ventilat, la fel ca în cazul țiglei metalice. Rolul acesteia este de a elimina condensul care poate apărea în momentul în care învelitoarea se va încălzi excesiv de la razele soarelui și va intra în contact cu aerul rece de dedesubt. În timp, acesta va ataca metalul, și chiar lemnul.
- Nu trebuie ignorată incompatibilitatea între materialele feroase și cele neferoase.
- În acest sens, există o listă de care trebuie să se țină cont în ceea ce privește coroziunea electro chimică dintre diferitele materiale. Așadar, nu se recomandă contactul direct dintre:
zinc – fier (oțel), zinc – cupru, fier (oțel) – cupru, aluminiu – fier (oțel), aluminiu – staniu (cositor), aluminiu – cupru, aluminu – plumb, aluminiu – zinc.
Sperăm ca aceste informații să te ajute să faci cea mai bună alegere pentru proiectul tău. Și nu uita! Contactează-ne cu încredere! Suntem la un click distanță, oricând, cu și mai multe sfaturi.