Ce este dolia și la ce folosește în definitivarea acoperișului

Ce este dolia și la ce folosește în definitivarea acoperișului

Ce este dolia și la ce folosește în definitivarea acoperișului? Dacă în articolele anterioare vă povesteam despre accesoriile acoperișului, care nu trebuie să lipsească din construcția acestuia – precum sistemul pluvial sau coama, iată că de această dată vrem să îți povestim despre dolie. Dar ca să ne dăm seama de ce este necesară dolia, este important să înțelegem ce este aceasta și ce rol are.

Din punct de vedere constructiv, dolia este punctul de intersecție între două ape ale acoperișului. Practic, unde ai mai mulți versanți, dolia vine să completeze acoperișul, la unghiul de intersecție. Astfel, acest accesoriu izolează respectiva intersecție și are rolul de a proteja împotriva infiltrațiilor de apă sub învelitoare. De asemenea, dolia mai are și rolul de a direcționa apa către sistemul de colectare al apei, adică sistemul pluvial.

Este important, însă, de menționat faptul că nu toate acoperișurile au dolie. Dacă optezi pentru un acoperiș într-o apă, nu este nevoie de dolie, ci doar în cazul în care acoperișul are cel puțin două ape.

Dacă te întrebi ce vrem să spunem cu apele acoperișului, am scris aici un articol despre tipuri de acoperiș.

Tipuri de dolii

Dolia poate părea simplă, dar trebuie să știi, atunci când cauți să achiziționezi acest accesoriu pentru proiectul tău, că este de două tipuri:

  • dolie simplă
  • dolie specială

În cazul doliilor simple, putem spune că sunt diferențe doar de grosime, acestea putând fi de 0.4, 0.44 sau chiar 0.5 mm.

Doliile speciale, însă, au zone de ambutisare, adică metoda prin care tabla (învelitoarea) este prelucrată prin deformare plastică. Practic, prin ambutisare, apa care vine cu viteză de pe un versant către celălalt este încetinită, prin trecerea peste zona de ambutisare.

Orice tip de dolie ai alege, este important să apelezi la o echipă de montatori profesioniști, întrucât există mici detalii care ar putea periclita calitatea lucrării finale. Ca de exemplu, dolia nu se fixează niciodată pe țiglă cu șuruburi.

La Cover Grup Construct, vei găsi întotdeauna o echipă de montatori profesioniști care să vină în ajutorul tău, chiar și doar cu sfaturi, atunci când te hotărăști să începi un proiect de construcție sau de renovare.