Tipuri de acoperiș. Cum alegi învelitoarea, în funcție de panta acoperișului? Sau proiectezi acoperișul în funcție de învelitoare?

Tipuri de acoperiș. Cum alegi învelitoarea, în funcție de panta acoperișului? Sau proiectezi acoperișul în funcție de învelitoare?

Când trebuie să îți alegi dintre tipuri de acoperiș, o învelitoare pentru proiectului tău, trebuie să ții cont, înainte de orice preferință, de panta pe care acesta o are. Pentru că sunt strâns corelate, iar unghiul de înclinare influențează în mod direct tipul de material folosit. Acesta se măsoară în grade, reprezentate de unghiul făcut de planul orizontal cu linia versantului, ori în procentaje, reprezentate de înălțimea pe care învelitoarea o atinge, pe lungimea acoperișului.

Astfel, înainte de a îți alege tipul de învelitoare, trebuie să știi ce pantă are acoperișul tău.

Care este mai ușor de calculat decât ai spune: se măsoară înălțimea zidului la începutul pantei, iar la 1 metru față de acesta, înălțimea de sub plafon. Adunând cele două valori, vom obține procentajul înclinației:

10% = 5°; 20% = 11°; 30% = 16°; 40% = 21,5°; 50% = 26,5°; 60% = 31°; 70% = 35°; 80% = 38°; 90% = 42°; 100% = 45°; 110% = 47,5°; 120% = 50°; 130% = 52,5°; 140% = 54,5°; 150% = 56°; 160% = 58°; 170% = 59,5°; 180% = 61°; 190% = 62°.

În funcție de înclinare, producătorii recomandă anumite soluții pentru instalarea învelitorii, în vederea asigurării unei stabilități și rezistențe.

Tipuri de acoperiș. O învelitoare pentru fiecare pantă

Analizând specificațiile producătorilor, putem stabili câteva reguli de bază în alegerea învelitorii:

  • Acoperișurile plate sau cu pantă mică. Necesită întotdeauna o acoperire impermeabilă, care să nu permită apei să se infiltreze în structură.
  • Acoperișurile cu pantă mică spre mare. Necesită întotdeauna un sistem de ventilație adecvat, întrucât învelitorile permit mici infiltrații de apă, sub presiunea vântului.

Astfel, câteva tipuri de acoperiș pe care le putem da ca exemplu sunt:

Sau… proiectează acoperișul pentru învelitoarea dorită

O altă variantă pentru o relație fericită între panta acoperișului și învelitoare este ca materialul să fie ales încă din faza de proiect. Întrucât atunci se stabilesc dimensiunile șarpantei și înclinația acoperișului, acestea pot fi calibrate în funcție de materialul pentru care se optează.

În relația învelitoare – pantă, un singur lucru este însă invariabil: acoperișul se proiectează în funcție de climatul zonei în care este amplasată construcția.